Vreugdevol inpakken: van een gedrocht vol hobbels naar een prachtig glad pakketje

Vreugdevol inpakken: van een gedrocht vol hobbels naar een prachtig glad pakketje

Het wordt vaak als een rotklus gezien: het inpakken van cadeaus. Het liefst besteden we dit taakje uit aan de lieftallige winkeldame of -heer. Het resultaat is alleen wel een weinig origineel pakje. Maar: inpakken kan ook leuk zijn, meditatief zelfs. En je maakt er goede sier mee tijdens het heerlijk avondje of straks onder de kerstboom. 

De basisbeginselen

De kans is groot dat je weleens vol goede moed aan het inpakken bent begonnen – gewapend met schaar, papier en plakband – om vervolgens te eindigen met een rampzalige gedrocht vol hobbels, deuken en lagen plakband. Waarschijnlijk heeft dat te maken met deze klassieke beginnersfout: we gebruiken vaak teveel papier. ‘Strak inpakken is het doel’, zegt inpakspecialist Saskia Leemans, die haar liefde voor inpakken opdeed toen ze in een chique parfumerie werkte. En dus moet je beginnen met goed afmeten en het wegknippen van overtollig cadeaupapier. (zie daarvoor de video hieronder) Houd deze volgorde aan: eerst de flapjes van de zijkanten naar binnen vouwen, dan pas boven en onder. 

Nog een belangrijke tip: vouw het papier altijd eerst een stukje om. Dat vouwt fijner en het camoufleert ook direct de minder recht afgeknipte stukken papier. Zorg sowieso altijd voor scherpe vouwen. ‘Wees zuinig met plakband’, zegt Leemans ook. ‘Kleine stukjes plakband zijn voldoende om je pakje dicht te vouwen. Plak plakbandjes altijd in de lengte op de vouw. Mocht je met lint werken, zorg dan dat het plakband onder het lint wegvalt.’

Een lastige vorm?

Cadeaus met een lastige vorm kun je ook eerst in een doos doen en die vervolgens inpakken. ‘Of vouw een cadeauzakje en versier het met een mooie strik, een takje groen, naamkaartje of kanten taartrand’, zegt inpakspecialist Saskia Leemans.  Nog een tip: omwikkel producten met zo’n lastige vorm, zoals een vijfarmige kandelaar, eerst met vloeipapier, zodat de vorm massiever wordt. Doe daarna het pakpapier eromheen.

Een zelfgevouwen cadeauzakje Beeld Cadeau Pakje In

Versieren

‘Kijk eens rond wat je allemaal in huis hebt om te kunnen gebruiken ter decoratie voor je cadeau’, zegt Leemans. ‘Bijvoorbeeld veertjes, stukjes lint, kaneelstokjes, takjes groen of met kerst een mini kerstballetje of stekertjes die je gebruikt in een kerststukje.’ Heb je geen cadeaupapier bij de hand? Het is ook leuk om oude kranten (de sportpagina voor een sportliefhebber), plattegrond of bladzijdes van een (muziek) boek te gebruiken.’ 

Beeld Cadeau Pakje In

Cadeaus stapelen

Heb je meerdere cadeaus voor één persoon? Kies dan cadeaupapier dat goed bij elkaar past. Vervolgens ga je ze stapelen van klein naar groot. Om alle cadeaus te bundelen doe je er een mooie strik omheen en eventueel als decoratie een kerstballetje.

Beeld Cadeau Pakje In

Neem een kijkje voor het hele artikel op deze link